Praktično streljastvo – IPSC (International Practical Shooting Confederation) predstavlja veoma atraktivan, dinamičan i sve popularniji sport, rasprostranjen u preko 90 zemalja u svetu, kod koga do izražaja dolaze preciznost, brzina, snaga i koordinacija pokreta takmičara. Koristi se bojeva municija iz pištolja i pušaka, propisane papirne i metalne mete (statične i pokretne), koje se angažuju iz različitih pozicija, na uređenim poligonima (stejdževima), a o poštovanju mera bezbednosti i pravila brinu prisutne sudije.

 

Princip DVC – Diligentia, Vis, Celeritas (Preciznost, Brzina, Snaga), uzima u obzir sva tri elementa za kalkulaciju rezultata: gađajući papirnu ili metalnu metu, takmičar skuplja poene u vremenu koje se meri specijalnom štopericom, koristeći municiju koja mora da zadovolji propisani standard snage. Najmanji dozvoljeni kalibar za ručno oružje je 9mm Parabelum, ili kako je kod nas poznatiji kao duga devetka. To je ujedno i najpopularniji kalibar koji se koristi među srpskim takmičarima, a takođe i u svetu.

 

Osim pištolja, u IPSC takmičenjima koriste se automatska puška, puška sačmara i vazdušni pištolj - Action Air Pistol.

 

Praktično streljaštvo je na našim prostorima počelo organizovano da se razvija od 1999. godine. Početkom 2000. godine je osnovan Savez za praktično streljaštvo Jugoslavije, koji je 2001. godine postao član Međunarodne Konfederacije Praktičnog Streljaštva - IPSC. Raspadom Jugoslavije, Savez je preimenovan u Savez za praktično streljaštvo Srbije i  2008. godine je primljen u Sportski Savez Srbije.

 

Organizacije takmičenja u Srbiji, striktno se sprovode prema Pravilniku - IPSC Rule Book.

Za sada, takmičenja se organizuju samo za ručno oružje (pištolj i revolver). Kako se sport bude dalje razvijao, tako ćemo postepeno razvijati i ostale discipline IPSC sporta.

Stejdž (stage) je složena metna situacija, odnosno bezbedno uokviren prostor na kome su postavljene mete po određenom rasporedu, koje takmičar mora da reši (pogodi) što preciznije i brže. IPSC takmičenje se sastoji iz jednog ili više stejdževa (stage), u zavisnosti od nivoa takmičenja (klupsko, državno, kontinentalno ili svetsko). Od takmičara se zahteva fizička spremnost, preciznost, brzina, koordinacija pokreta i inteligencija. Naravno, ovaj sport je prilagođen osobama oba pola, za stare i mlade  kao i fizički hendikepiranim osobama.

 

Višestruke mete, mete koje se pomeraju, mete koje reaguju na pogodak, kazne koje slede ako se mete pomešaju, razne prepreke (gađanje iz ležećeg i klečećeg položaja), kretanje od mete do mete, taktika takmičara i druge poteškoće zajedno, otežavaju pucanje takmičaru i čine ovu vrstu streljačkog sporta vrlo atraktivnim.

 
 

 
 

Pravila bezbednosti takmičara, sudija i gledalaca se sprovode bez kompromisa. Interesantan je podatak da, iako se koristi bojeva municija, do sada nije zabeležen ni jedan incident na takmičenjima u praktičnom streljaštvu, što ovaj sport svrstava u najbezbednije ekstremne sportove.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj extremni sport možete se obratiti na adresu nekog od postojećih klubova kod nas. klubovi

 
   
     
   
     
 
     
     
 
     
   
     
     
Copyright 2013. IPSC Srbija. All rights reserved.